Leuke & Lekkere Recepten

Welkom bij Receptenboek

Waar je veel mooie receptjes kan vinden.

Voorbereiden op een beter jaar - Creatov.nl

Een gezelligpraatje aan de keukentafel
ideetjes en wat al niet meer

Er staan heerlijke recepten op clubhome en in het nieuws.
De recepten zijn voor 4 personen anders staat het erbij vermeld.
U mag natuurlijk recepten mee nemen,
maar is niet de bedoeling uw eigen clubs mee te vullen!!

Het zou gezellig zijn iets van u te mogen lezen in deze club wie u bent en wat u zoal doet zo leren we elkander een beetje kennen.

In ieder geval gaan we er iets gezelligs van maken
Met natuurlijk respect naar elkander toe !!



Namens onze team

 Plaatjes Mini smiley   Olga Plaatjes Mini smiley    Lisette Plaatjes Mini smiley   Ingrid Plaatjes Mini smiley  

 


De teller staat op  9288 Recepten

Koningstaart met mandarijnglazuur
koningsdag gebak 12 personen

Koningstaart met mandarijnglazuur

Benodigdheden
200 gr boter + extra om in te vetten
175 gr zelfrijzend bakmeel
2 el zelfrijzend bakmeel (om te bestuiven)
200 gr kristalsuiker, fijngemalen
4 eieren
200 ml Griekse yoghurt (0%)
200 gr amandelmeel
1 tl bakpoeder
3 blikjes mandarijn op siroop, uitgelekt
1 el maizena
1 mandarijn, rasp en sap
100 gr poedersuiker
300 gr roomkaas
snufje zout

tulbandvorm

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een tulbandvorm goed in met boter en bestuif met 2 el bakmeel. Klop het
overtollige meel eruit. Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe ondertussen de suiker en eieren in een ruime kom en roer los met een
garde. Meng de yoghurt, de boter en het amandelmeel erdoor. Zeef het bakmeel
en bakpoeder erboven en meng erdoor met een snufje zout.
Schep
2⁄3 van de mandarijntjes voorzichtig om met de maïzena en spatel door
het beslag. Verdeel over de tulbandvorm en bak in 50-60 min in het midden
van de oven goudbruin en gaar (een erin gestoken satéprikker komt er dan
droog uit).
Laat de cake 15 min afkoelen in de vorm. Neem de cake uit de vorm en laat
helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak ondertussen het glazuur. Meng de poedersuiker met de roomkaas en 3 el
mandarijn sap. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Verdeel het glazuur over de tulband, garneer met de rest van de mandarijntjes
en bestrooi met de rasp.

~bron;spar~

Toast met gegrilde perziken en ricotta
koningsdag 4 personen

Toast met gegrilde perziken en ricotta | Recept | Home Made Chefs

Benodigdheden
8 stuks meerzaden toast
16 stuks perziken (liefst vers, anders blik)
150 gr ricotta
4 el honing
4 el pistachenootjes
8 tak verse basilicumzonnebloemolie
peper & grof zeezout

grillpan
ijsblokjes voor ijswater

Bereiden
Breng een pan met water aan de kook en zet een kom met water en ijsblokjes
klaar.
Snijd op 3 plekken een kruisje in de perziken en snijd het kroontje er uit.
Laat de perziken 1 min zakken in het kokende water en schep ze daarna meteen
in het ijswater.
Laat de perziken 5 min afkoelen in het ijswater, pel voorzichtig de schil eraf,
halveer ze en verwijder de pit.
Smeer de halve perziken in met een beetje olie en gril de perzikhelften ± 3 min
op de snijkant tot er mooie grillstrepen ontstaan. Draai en gril nog 1 min.
Smeer de toasts in met de ricotta en verdeel daarop de perziken. Besprenkel
met de honing.
Garneer de toast af met de basilicum en de gehakte pistachenootjes.

~bron;homemadechefs~

Hutspot ovenschotel
koningsdag oven  4 personen

Hutspot ovenschotel | Recept | Recepten, Voedsel ideeën, Snack recepten

Benodigdheden
750 gr kruimige aardappelen
750 gr winterpeen
1 + 1 ui
1 teentje knoflook
300 gr gehakt
1 el ketjap
1 chilipeper ((optioneel))
50 gr geraspte belegen kaas
scheutje melk
1 blaadje laurier
peper & zout

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in stukken. Breng ze samen met
1 gesneden ui en het blaadje laurier en wat zout aan de kook en laat het in zo’n
10 min gaar worden. Verwijder het laurier, voeg een scheutje melk en wat peper
en zout toe en stamp het tot een grove stamppot.
Bak het gehakt rul in een koekenpan. Pel en snipper de andere ui en hak de
knoflook en de chilipeper (zonder zaadlijsten) fijn. Bak dit mee. (Als er kleine
kinderen mee eten zou ik de chilipeper achterwege laten en enkel wat zwarte
peper gebruiken).
Voeg de ketjap toe en roer om. Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschaal.
Verdeel de hutspot over het gehakt. Garneer de hutspot schotel met wat
geraspte kaas. Zet de schotel in de oven. De hutspot uit de oven is klaar als het
kaaslaagje lekker krokant geworden is, dit duurt ongeveer 10 min.

~bron;paulineskeuken~

Gehakttaartjes met ei en tomatensalade
koningsdag lunch 4 personen

Gehakttaartjes met ei en tomatensalade recept - Allerhande | Albert Heijn

Benodigdheden
2 el traditionele olijfolie
300 gr rundergehakt
1 el chipotlepeper in adobosaus in pot *
500 gr trostomaten
8 plakjes Koopmans hartige taartdeeg
4 kleine eieren
6 stengels bleekselderij
15 gr verse peterselie

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak het gehakt op hoog vuur in
5 min rul en bruin. Breng eventueel op smaak met zout. Zet het vuur uit en voeg
de helft van de chipotle in adobosaus toe. Snijd ondertussen de helft van de
tomaten in kleine blokjes en meng door het gehakt.
Leg een plakje deeg een kwartslag gedraaid boven op een ander plakje deeg,
zodat er een ster ontstaat. Rol uit tot een ovale plak deeg van ± 25 x 12 cm.
Rol de randen 1 cm naar binnen zodat er een soort schuitje ontstaat. Herhaal
met de andere deegplakjes tot je een schuitje per persoon hebt. Verdeel het
gehaktmengsel over de schuitjes en maak in het midden met een lepel een
kuiltje. Breek in elk kuiltje een ei. Bak de taartjes in ± 20 min gaar in de oven.
Snijd de rest van de tomaten in partjes en de bleekselderij in boogjes. Hak de
peterselie fijn. Meng de rest van de olie en van de chipotle in adobosaus met de
tomaten, bleekselderij en helft van de peterselie. Strooi de rest van de peterselie
over de salade en serveer bij de gehakttaartjes.

Tip
*
Wat zijn Chipotles in adobo saus?
Deze Herdez Chiles Chipotle in Adobo saus zijn gerookte en gedroogde Jalapeño's die in een heerlijke saus/puree van tomaat, azijn, knoflook en wat andere kruiden ingeblikt zijn. Echt geweldig om mee te koken, want het voegt naast wat extra hitte ook een lichtzoete en rokerige smaak toe aan je gerechten

~bron;allerhande~

Oranje tiramisu met mandarijncurd
koningsdag nagerecht 5-6 personen

Oranje tiramisu met mandarijncurd - Brenda Kookt

Benodigdheden
2 mandarijnen
75 gr suiker
50 gr boter in blokjes
1 ei + 1 eidooier

Voor de tiramisu:
125 ml slagroom
2 el poedersuiker
250 gr mascarpone
50 gr pure chocolade
150 gr lange vingers
3 mandarijnen
evt. 20 ml oranjebitter
oranje snoep ter garnering wij gebruikten oranje M&M's

Bereiden
Maak allereerst de mandarijncurd. Rasp hiervoor de schil van de 2
mandarijnen en pers ze uit. Die rasp en sap samen met de suiker, de boter, het
ei en de eidooier in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook.
Roer voortdurend. Laat 1 min doorkoken en zet het vuur dan uit. Je zult zien
dat de curd wat dikker wordt. Schenk in een kommetje en laat afkoelen (eventueel in de koelkast).
Klopt de slagroom stijf. Voeg dan het poedersuiker en de mascarpone toe en
klop nog even door. Snijd in de tussentijd de chocola in kleine stukjes. Voeg
deze toe als de mascarpone en slagroom goed gemixt zijn.
Pers de 3 mandarijnen uit boven een lage kom. Voeg daar eventueel het
oranjebitter aan toe (hoeft niet). Breek de lange vingers in ongeveer 3 stukjes
per lange vinger. Haal straks steeds de stukjes lange vinger door het sap.
Maak nu laagjes in de glaasjes: eerst een laag lange vingers, dan een laag mascarponemix. Weer een laagje lange vingers en weer een laag mascarpone.
Sluit af met een flinke schep mandarijncurd.

Garneer met oranje snoep en / of wat mandarijnpartjes.

~bron;brendakookt~

10 leuke feiten over Koningsdag

Koningsdag – Bert van Zantwijk

1. Prinsessedag
De koninklijke feesten werden voor het eerst gehouden op 31 augustus 1885. Dat was ter ere van de geboorte van koningin Wilhelmina. De feestdag heette toen Prinsessedag. Het feest werd vooral voor de kinderen gevierd en de koninklijke familie was er zelf nooit bij aanwezig.

2. Politiek doel
De feesten rond Koninginnedag hadden vroeger een ander (politiek) doel. Om anti-monarchistische gevoelens zoveel mogelijk de kop in te drukken, werden er speciaal voor het volk festiviteiten georganiseerd zodat Nederland die dag het Oranjehuis kon eren en hopelijk wat oranjegezinder zou worden.

3. Imago verbeteren
Dat de Oranjes niet zo populair waren vroeger, kwam met name door het imago van Koning Willem III. Hij was een vreemdganger en er gingen wilde geruchten over zijn seksuele voorkeuren de ronde. Koningin Emma wilde zijn imago verbeteren en nam het initiatief voor de prinsessedag. Dit zou later uitgroeien tot o.a. het koninklijk defilé op paleis Soestdijk.

4. Koninginnedag in de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers alle feesten op Koninginnedag verboden? Maar de Nederlanders vierden toch stiekem Koninginnedag. Via Radio Oranje sprak Koningin Wilhelmina die zelf in Engeland was, het volk moed in. Ook het opspelden van het traditionele oranje lintje of speldje was verboden. Als alternatief werden oranje afrikaantjes in de vensterbank gezet en stonden wortelen op het menu.

Koningsdag 2018: Uiteraard is het een groot feest in Nederland, maar dit jaar speciaal in Groningen. De leukste tips en kinderactiviteiten op Koningsdag 2018 hebben wij voor jou op een rij ...

5. Mannelijke vorst
Willem Alexander is de eerste mannelijke vorst sinds 123 jaar.

6. Inkomsten
Gemiddeld verdient een straatverkoper met Koningsdag ongeveer €90,-.

7. Tompoucen
De verkoop van tompoucen neemt tijdens Koningsdag met maar liefst 600% toe, in vergelijking met welke dag dan ook. Het verschil is wel dat tompoucen de rest van het jaar roze zijn, maar met Koningsdag oranje van kleur zijn.

8. Caribische eilanden
Koningsdag is ook een nationale feestdag op Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

9. Vrijmarkt  
Elk jaar staat ongeveer 20% van de Nederlanders op een vrijmarkt.

10. Amsterdam
In Amsterdam is het altijd het drukst van alle steden in het land. Afhankelijk van het weer vieren tussen de 600.000 en een miljoen mensen Koningsdag in de hoofdstad. De bevolking van Amsterdam wordt op die dag verdubbeld.

Weet je dat ik het stiekem wel jammer vind dat Koningsdag geen Koninginnedag meer is? Ik weet niet waarom, maar ik vind Koninginnedag gezelliger klinken. Dat zal het jeugdsentiment wel zijn.

Anyways… Hopelijk vond je deze 10 leuke feiten over Koningsdag net zo leuk om te lezen als ik om dit artikel te maken.

 

Fijne Koningsdag vandaag!

Tarte Tatin van tomaten
brunch 4 personen

Benodigdheden
1 rol bladerdeeg
10 trostomaten
3 takjes rozemarijn
2 el boter
1 el olijfolie
2 el fijne tafelsuiker
1 el balsamicoazijn
2 teentjes knoflook
1 handje basilicum
1 el Parmezaanse kaas
ovenvaste koekenpan

Bereiden
 Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Snijd de tomaten door de bovenkant doormidden. Lepel de zaadlijsten eruit
met een eetlepel (bewaar eventueel in de diepvries voor een ander gerecht,
zoals tomatensaus of -soep). Bestrooi de tomatenhelften met zout en peper.
Hak de rozemarijnnaaldjes grof.
Verhit de boter met de olie in de ovenbestendige koekenpan op middelhoge
stand. Strooi de suiker erbij zodra de boter is gesmolten. Leg de tomaten in de
koekenpan tegen elkaar aan met de bolle kanten naar beneden. Bak afgedekt
± 5 min. Keer ze om en voeg de azijn toe. Gaar de tomaten nog ± 3 min en keer
ze nogmaals, zodat de bolle kanten weer naar onderen staan. Bestrooi met de
rozemarijn en knoflook.
Rol het bladerdeeg iets uit met een deegroller en snijd er een cirkel uit van
28 cm Ø. Leg dit deeg over de tomaten en druk de randen onder de buitenste
tomaten. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak de taart ± 25 min in het midden van de oven, tot het bladerdeeg goudbruin
is. Laat de pan 5 min afkoelen en keer de tarte Tatin dan met pan en al op een
grote schaal. Snijd in stukken. Bestrooi met de basilicum en wat Parmezaanse
kaas.

Tip
Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.

~bron;spar~

Griekse rijst
vegetarisch 2 personen

Benodigdheden
2 vleestomaten
75 gr rauwe ham
1 ui
1 teentje knoflook
1 el olie
150 gr zilvervliesrijst
± 4 dl bouillon
10 zwarte olijven zonder pit

Bereiden
Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de ham in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
Fruit de ui en de knoflook zacht in de olie. Bak de rauwe ham kort mee.
Voeg de stukjes tomaat toe en laat ze kort meesmoren.
Voeg de rijst toe met de bouillon en breng dit aan de kook. Kook de rijst in
± 20 min gaar.
Snijd de olijven klein en meng ze door de nog wat vochtige rijst.

~bron;plusonline~

Aspergepakketjes met kabeljauwhaas en citroenkrieltjes
oven 4 personen

Benodigdheden
12 witte asperges
1 sjalot
2 schalen kabeljauwhaas (à 260 g)
200 ml droge witte wijn
1 bakje kruidenboter (100 g)|
1 schaal ovenmix krieltjes (Feestelijk PLUS, 500 g)
1 citroen
3 takjes dille

aluminiumfolie
bakplaat

Bereiden
Schil de asperges en snijd het houtachtige stukje van het uiteinde. Kook de asperges in water met zout in 12-15 min. beetgaar. Laat ze goed uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Schep de krieltjes om met 3 el olijfolie (de kruidenmix wordt niet gebruikt).
Rooster ze in de voorverwarmde oven in 35-40 min gaar.
Snipper de sjalot. Strooi de sjalot in het midden op 4 vellen aluminiumfolie. Leg
de asperges op de sjalot.
Leg de kabeljauwhaasjes op de asperges. Verdeel 75 gr kruidenboter erover.
Vouw de folie iets omhoog en schenk de wijn erbij. Vouw de pakketjes losjes
maar goed dicht en leg ze op de bakplaat.
Schuif de vispakketjes halverwege de oventijd bij de krieltjes en bak ze in
15-20 min. gaar. Boen intussen de citroen schoon en rasp de gele schil van de
vrucht. Hak de dille fijn.
Schep de krieltjes uit de oven om met de laatste 25 gr kruidenboter, de
citroenrasp, de fijngehakte dille en zout naar smaak.
Leg de aspergepakketjes op 4 borden. Serveer met de citroen-dillekrieltjes.

~bron;goed eten~

Plaattaart van zoete aardappel, rode biet en feta
hartige taart 4 personen

Benodigdheden
270 gr rollen vers bladerdeeg
125 gr mascarpone
100 gr muhammara
300 gr zoete aardappelen
2 el milde olijfolie
300 gr rauwe rode bieten*
100 gr feta 43+
15 gr verse platte peterselie

bakplaat
aluminiumfolie,  indien nodig

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Meng de mascarpone met
de muhammara. Bestrijk de plaattaart met het mascarponemengsel.
Schil de zoete aardappelen, halveer in de lengte en snijd in halve plakjes van
± 2 mm dik. Meng met de helft van de olie, peper en eventueel zout. Snijd ook
de bieten in plakjes van ± 2 mm. Meng in een aparte kom met de rest van de
olie, peper &  eventueel zout. Verdeel de plakjes aardappel en biet om en om
over het deeg.
Bak de plaattaart ± 20 min onder het midden in de oven gaar. Dek eventueel af
met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt.
Verkruimel ondertussen de feta in kleine stukjes. Snijd de peterselie fijn. Bestrooi de plaattaart met de feta en peterselie.

Tip
*
Je kunt eventueel ook gekookte biet gebruiken

~bron;allerhande~

Bosvruchten-yoghurtparfait
nagerecht 4 personen

Benodigdheden
100 gr blauwe bessen
100 gr bramen, gehalveerd
350 gr aardbeien, in stukjes
8 el poedersuiker
200 gr roomkaas
400 ml yoghurt
16 bitterkoekjes, verkruimeld

Bereiden
Breng de helft van de bessen, helft van de bramen en helft van de aardbeien
met 5 el poedersuiker aan de kook. Kook ± 5 min, tot het fruit zacht is.
Roer de roomkaas en yoghurt glad met de rest van de poedersuiker. Schep om
en om de yoghurt, bitterkoekjes, rest van het fruit en de vruchtensaus in glazen.
Garneer met nog wat bitterkoekjes en fruit.
Serveer de parfait direct.

~bron;hoogvliet~

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Ingrid starstarstarstarstar

Ik ben blij met deze club.. 150 leden bij elkaar gekregen dan moet het toch een super club zijn!


64henk starstarstarstarstar

Ik kan niet anders zeggen dat dit een hele mooie en informatieve kookclub is,erg goed us. Henk en Reina


Meer aanbevelingen