Welkom bij Receptenboek
Waar je veel mooie receptjes kan vinden.
Een gezelligpraatje aan de keukentafel
ideetjes en wat al niet meer
Er staan heerlijke recepten op clubhome en in het nieuws.
De recepten zijn voor 4 personen anders staat het erbij vermeld.
U mag natuurlijk recepten mee nemen,
maar is niet de bedoeling uw eigen clubs mee te vullen!!
Het zou gezellig zijn iets van u te mogen lezen in deze club wie u bent en wat u zoal doet zo leren we elkander een beetje kennen.
In ieder geval gaan we er iets gezelligs van maken
Met natuurlijk respect naar elkander toe !!
Namens onze team
Olga Lisette Ingrid
De teller staat op 9288 Recepten
Koningstaart met mandarijnglazuur
koningsdag gebak 12 personen
Benodigdheden
200 gr boter + extra om in te vetten
175 gr zelfrijzend bakmeel
2 el zelfrijzend bakmeel (om te bestuiven)
200 gr kristalsuiker, fijngemalen
4 eieren
200 ml Griekse yoghurt (0%)
200 gr amandelmeel
1 tl bakpoeder
3 blikjes mandarijn op siroop, uitgelekt
1 el maizena
1 mandarijn, rasp en sap
100 gr poedersuiker
300 gr roomkaas
snufje zout
tulbandvorm
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een tulbandvorm goed in met boter en bestuif met 2 el bakmeel. Klop het
overtollige meel eruit. Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe ondertussen de suiker en eieren in een ruime kom en roer los met een
garde. Meng de yoghurt, de boter en het amandelmeel erdoor. Zeef het bakmeel
en bakpoeder erboven en meng erdoor met een snufje zout.
Schep 2⁄3 van de mandarijntjes voorzichtig om met de maïzena en spatel door
het beslag. Verdeel over de tulbandvorm en bak in 50-60 min in het midden
van de oven goudbruin en gaar (een erin gestoken satéprikker komt er dan
droog uit).
Laat de cake 15 min afkoelen in de vorm. Neem de cake uit de vorm en laat
helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak ondertussen het glazuur. Meng de poedersuiker met de roomkaas en 3 el
mandarijn sap. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Verdeel het glazuur over de tulband, garneer met de rest van de mandarijntjes
en bestrooi met de rasp.
~bron;spar~
Toast met gegrilde perziken en ricotta
koningsdag 4 personen
Benodigdheden
8 stuks meerzaden toast
16 stuks perziken (liefst vers, anders blik)
150 gr ricotta
4 el honing
4 el pistachenootjes
8 tak verse basilicumzonnebloemolie
peper & grof zeezout
grillpan
ijsblokjes voor ijswater
Bereiden
Breng een pan met water aan de kook en zet een kom met water en ijsblokjes
klaar.
Snijd op 3 plekken een kruisje in de perziken en snijd het kroontje er uit.
Laat de perziken 1 min zakken in het kokende water en schep ze daarna meteen
in het ijswater.
Laat de perziken 5 min afkoelen in het ijswater, pel voorzichtig de schil eraf,
halveer ze en verwijder de pit.
Smeer de halve perziken in met een beetje olie en gril de perzikhelften ± 3 min
op de snijkant tot er mooie grillstrepen ontstaan. Draai en gril nog 1 min.
Smeer de toasts in met de ricotta en verdeel daarop de perziken. Besprenkel
met de honing.
Garneer de toast af met de basilicum en de gehakte pistachenootjes.
~bron;homemadechefs~
Hutspot ovenschotel
koningsdag oven 4 personen
Benodigdheden
750 gr kruimige aardappelen
750 gr winterpeen
1 + 1 ui
1 teentje knoflook
300 gr gehakt
1 el ketjap
1 chilipeper ((optioneel))
50 gr geraspte belegen kaas
scheutje melk
1 blaadje laurier
peper & zout
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in stukken. Breng ze samen met
1 gesneden ui en het blaadje laurier en wat zout aan de kook en laat het in zo’n
10 min gaar worden. Verwijder het laurier, voeg een scheutje melk en wat peper
en zout toe en stamp het tot een grove stamppot.
Bak het gehakt rul in een koekenpan. Pel en snipper de andere ui en hak de
knoflook en de chilipeper (zonder zaadlijsten) fijn. Bak dit mee. (Als er kleine
kinderen mee eten zou ik de chilipeper achterwege laten en enkel wat zwarte
peper gebruiken).
Voeg de ketjap toe en roer om. Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschaal.
Verdeel de hutspot over het gehakt. Garneer de hutspot schotel met wat
geraspte kaas. Zet de schotel in de oven. De hutspot uit de oven is klaar als het
kaaslaagje lekker krokant geworden is, dit duurt ongeveer 10 min.
~bron;paulineskeuken~
Gehakttaartjes met ei en tomatensalade
koningsdag lunch 4 personen
Benodigdheden
2 el traditionele olijfolie
300 gr rundergehakt
1 el chipotlepeper in adobosaus in pot *
500 gr trostomaten
8 plakjes Koopmans hartige taartdeeg
4 kleine eieren
6 stengels bleekselderij
15 gr verse peterselie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak het gehakt op hoog vuur in
5 min rul en bruin. Breng eventueel op smaak met zout. Zet het vuur uit en voeg
de helft van de chipotle in adobosaus toe. Snijd ondertussen de helft van de
tomaten in kleine blokjes en meng door het gehakt.
Leg een plakje deeg een kwartslag gedraaid boven op een ander plakje deeg,
zodat er een ster ontstaat. Rol uit tot een ovale plak deeg van ± 25 x 12 cm.
Rol de randen 1 cm naar binnen zodat er een soort schuitje ontstaat. Herhaal
met de andere deegplakjes tot je een schuitje per persoon hebt. Verdeel het
gehaktmengsel over de schuitjes en maak in het midden met een lepel een
kuiltje. Breek in elk kuiltje een ei. Bak de taartjes in ± 20 min gaar in de oven.
Snijd de rest van de tomaten in partjes en de bleekselderij in boogjes. Hak de
peterselie fijn. Meng de rest van de olie en van de chipotle in adobosaus met de
tomaten, bleekselderij en helft van de peterselie. Strooi de rest van de peterselie
over de salade en serveer bij de gehakttaartjes.
Tip
*Wat zijn Chipotles in adobo saus?
Deze Herdez Chiles Chipotle in Adobo saus zijn gerookte en gedroogde Jalapeño's die in een heerlijke saus/puree van tomaat, azijn, knoflook en wat andere kruiden ingeblikt zijn. Echt geweldig om mee te koken, want het voegt naast wat extra hitte ook een lichtzoete en rokerige smaak toe aan je gerechten
~bron;allerhande~
Oranje tiramisu met mandarijncurd
koningsdag nagerecht 5-6 personen
Benodigdheden
2 mandarijnen
75 gr suiker
50 gr boter in blokjes
1 ei + 1 eidooier
Voor de tiramisu:
125 ml slagroom
2 el poedersuiker
250 gr mascarpone
50 gr pure chocolade
150 gr lange vingers
3 mandarijnen
evt. 20 ml oranjebitter
oranje snoep ter garnering wij gebruikten oranje M&M's
Bereiden
Maak allereerst de mandarijncurd. Rasp hiervoor de schil van de 2
mandarijnen en pers ze uit. Die rasp en sap samen met de suiker, de boter, het
ei en de eidooier in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook.
Roer voortdurend. Laat 1 min doorkoken en zet het vuur dan uit. Je zult zien
dat de curd wat dikker wordt. Schenk in een kommetje en laat afkoelen (eventueel in de koelkast).
Klopt de slagroom stijf. Voeg dan het poedersuiker en de mascarpone toe en
klop nog even door. Snijd in de tussentijd de chocola in kleine stukjes. Voeg
deze toe als de mascarpone en slagroom goed gemixt zijn.
Pers de 3 mandarijnen uit boven een lage kom. Voeg daar eventueel het
oranjebitter aan toe (hoeft niet). Breek de lange vingers in ongeveer 3 stukjes
per lange vinger. Haal straks steeds de stukjes lange vinger door het sap.
Maak nu laagjes in de glaasjes: eerst een laag lange vingers, dan een laag mascarponemix. Weer een laagje lange vingers en weer een laag mascarpone.
Sluit af met een flinke schep mandarijncurd.
Garneer met oranje snoep en / of wat mandarijnpartjes.
~bron;brendakookt~
10 leuke feiten over Koningsdag
1. Prinsessedag
De koninklijke feesten werden voor het eerst gehouden op 31 augustus 1885. Dat was ter ere van de geboorte van koningin Wilhelmina. De feestdag heette toen Prinsessedag. Het feest werd vooral voor de kinderen gevierd en de koninklijke familie was er zelf nooit bij aanwezig.
2. Politiek doel
De feesten rond Koninginnedag hadden vroeger een ander (politiek) doel. Om anti-monarchistische gevoelens zoveel mogelijk de kop in te drukken, werden er speciaal voor het volk festiviteiten georganiseerd zodat Nederland die dag het Oranjehuis kon eren en hopelijk wat oranjegezinder zou worden.
3. Imago verbeteren
Dat de Oranjes niet zo populair waren vroeger, kwam met name door het imago van Koning Willem III. Hij was een vreemdganger en er gingen wilde geruchten over zijn seksuele voorkeuren de ronde. Koningin Emma wilde zijn imago verbeteren en nam het initiatief voor de prinsessedag. Dit zou later uitgroeien tot o.a. het koninklijk defilé op paleis Soestdijk.
4. Koninginnedag in de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers alle feesten op Koninginnedag verboden? Maar de Nederlanders vierden toch stiekem Koninginnedag. Via Radio Oranje sprak Koningin Wilhelmina die zelf in Engeland was, het volk moed in. Ook het opspelden van het traditionele oranje lintje of speldje was verboden. Als alternatief werden oranje afrikaantjes in de vensterbank gezet en stonden wortelen op het menu.
5. Mannelijke vorst
Willem Alexander is de eerste mannelijke vorst sinds 123 jaar.
6. Inkomsten
Gemiddeld verdient een straatverkoper met Koningsdag ongeveer €90,-.
7. Tompoucen
De verkoop van tompoucen neemt tijdens Koningsdag met maar liefst 600% toe, in vergelijking met welke dag dan ook. Het verschil is wel dat tompoucen de rest van het jaar roze zijn, maar met Koningsdag oranje van kleur zijn.
8. Caribische eilanden
Koningsdag is ook een nationale feestdag op Curaçao, Aruba en Sint Maarten.
9. Vrijmarkt
Elk jaar staat ongeveer 20% van de Nederlanders op een vrijmarkt.
10. Amsterdam
In Amsterdam is het altijd het drukst van alle steden in het land. Afhankelijk van het weer vieren tussen de 600.000 en een miljoen mensen Koningsdag in de hoofdstad. De bevolking van Amsterdam wordt op die dag verdubbeld.
Weet je dat ik het stiekem wel jammer vind dat Koningsdag geen Koninginnedag meer is? Ik weet niet waarom, maar ik vind Koninginnedag gezelliger klinken. Dat zal het jeugdsentiment wel zijn.
Anyways… Hopelijk vond je deze 10 leuke feiten over Koningsdag net zo leuk om te lezen als ik om dit artikel te maken.
Fijne Koningsdag vandaag!
Tarte Tatin van tomaten
brunch 4 personen
Benodigdheden
1 rol bladerdeeg
10 trostomaten
3 takjes rozemarijn
2 el boter
1 el olijfolie
2 el fijne tafelsuiker
1 el balsamicoazijn
2 teentjes knoflook
1 handje basilicum
1 el Parmezaanse kaas
ovenvaste koekenpan
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Snijd de tomaten door de bovenkant doormidden. Lepel de zaadlijsten eruit
met een eetlepel (bewaar eventueel in de diepvries voor een ander gerecht,
zoals tomatensaus of -soep). Bestrooi de tomatenhelften met zout en peper.
Hak de rozemarijnnaaldjes grof.
Verhit de boter met de olie in de ovenbestendige koekenpan op middelhoge
stand. Strooi de suiker erbij zodra de boter is gesmolten. Leg de tomaten in de
koekenpan tegen elkaar aan met de bolle kanten naar beneden. Bak afgedekt
± 5 min. Keer ze om en voeg de azijn toe. Gaar de tomaten nog ± 3 min en keer
ze nogmaals, zodat de bolle kanten weer naar onderen staan. Bestrooi met de
rozemarijn en knoflook.
Rol het bladerdeeg iets uit met een deegroller en snijd er een cirkel uit van
28 cm Ø. Leg dit deeg over de tomaten en druk de randen onder de buitenste
tomaten. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak de taart ± 25 min in het midden van de oven, tot het bladerdeeg goudbruin
is. Laat de pan 5 min afkoelen en keer de tarte Tatin dan met pan en al op een
grote schaal. Snijd in stukken. Bestrooi met de basilicum en wat Parmezaanse
kaas.
Tip
Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.
~bron;spar~
Griekse rijst
vegetarisch 2 personen
Benodigdheden
2 vleestomaten
75 gr rauwe ham
1 ui
1 teentje knoflook
1 el olie
150 gr zilvervliesrijst
± 4 dl bouillon
10 zwarte olijven zonder pit
Bereiden
Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de ham in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
Fruit de ui en de knoflook zacht in de olie. Bak de rauwe ham kort mee.
Voeg de stukjes tomaat toe en laat ze kort meesmoren.
Voeg de rijst toe met de bouillon en breng dit aan de kook. Kook de rijst in
± 20 min gaar.
Snijd de olijven klein en meng ze door de nog wat vochtige rijst.
~bron;plusonline~
Aspergepakketjes met kabeljauwhaas en citroenkrieltjes
oven 4 personen
Benodigdheden
12 witte asperges
1 sjalot
2 schalen kabeljauwhaas (à 260 g)
200 ml droge witte wijn
1 bakje kruidenboter (100 g)|
1 schaal ovenmix krieltjes (Feestelijk PLUS, 500 g)
1 citroen
3 takjes dille
aluminiumfolie
bakplaat
Bereiden
Schil de asperges en snijd het houtachtige stukje van het uiteinde. Kook de asperges in water met zout in 12-15 min. beetgaar. Laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Schep de krieltjes om met 3 el olijfolie (de kruidenmix wordt niet gebruikt).
Rooster ze in de voorverwarmde oven in 35-40 min gaar.
Snipper de sjalot. Strooi de sjalot in het midden op 4 vellen aluminiumfolie. Leg
de asperges op de sjalot.
Leg de kabeljauwhaasjes op de asperges. Verdeel 75 gr kruidenboter erover.
Vouw de folie iets omhoog en schenk de wijn erbij. Vouw de pakketjes losjes
maar goed dicht en leg ze op de bakplaat.
Schuif de vispakketjes halverwege de oventijd bij de krieltjes en bak ze in
15-20 min. gaar. Boen intussen de citroen schoon en rasp de gele schil van de
vrucht. Hak de dille fijn.
Schep de krieltjes uit de oven om met de laatste 25 gr kruidenboter, de
citroenrasp, de fijngehakte dille en zout naar smaak.
Leg de aspergepakketjes op 4 borden. Serveer met de citroen-dillekrieltjes.
~bron;goed eten~
Plaattaart van zoete aardappel, rode biet en feta
hartige taart 4 personen
Benodigdheden
270 gr rollen vers bladerdeeg
125 gr mascarpone
100 gr muhammara
300 gr zoete aardappelen
2 el milde olijfolie
300 gr rauwe rode bieten*
100 gr feta 43+
15 gr verse platte peterselie
bakplaat
aluminiumfolie, indien nodig
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Meng de mascarpone met
de muhammara. Bestrijk de plaattaart met het mascarponemengsel.
Schil de zoete aardappelen, halveer in de lengte en snijd in halve plakjes van
± 2 mm dik. Meng met de helft van de olie, peper en eventueel zout. Snijd ook
de bieten in plakjes van ± 2 mm. Meng in een aparte kom met de rest van de
olie, peper & eventueel zout. Verdeel de plakjes aardappel en biet om en om
over het deeg.
Bak de plaattaart ± 20 min onder het midden in de oven gaar. Dek eventueel af
met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt.
Verkruimel ondertussen de feta in kleine stukjes. Snijd de peterselie fijn. Bestrooi de plaattaart met de feta en peterselie.
Tip
* Je kunt eventueel ook gekookte biet gebruiken
~bron;allerhande~
Bosvruchten-yoghurtparfait
nagerecht 4 personen
Benodigdheden
100 gr blauwe bessen
100 gr bramen, gehalveerd
350 gr aardbeien, in stukjes
8 el poedersuiker
200 gr roomkaas
400 ml yoghurt
16 bitterkoekjes, verkruimeld
Bereiden
Breng de helft van de bessen, helft van de bramen en helft van de aardbeien
met 5 el poedersuiker aan de kook. Kook ± 5 min, tot het fruit zacht is.
Roer de roomkaas en yoghurt glad met de rest van de poedersuiker. Schep om
en om de yoghurt, bitterkoekjes, rest van het fruit en de vruchtensaus in glazen.
Garneer met nog wat bitterkoekjes en fruit.
Serveer de parfait direct.
~bron;hoogvliet~
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
IngridIk ben blij met deze club.. 150 leden bij elkaar gekregen dan moet het toch een super club zijn!
Ik kan niet anders zeggen dat dit een hele mooie en informatieve kookclub is,erg goed us. Henk en Reina
Deze week jarig
Geen jarigen deze week.
Statistieken
Romige pasta met asperge en pesto
salade 4 personen
Benodigdheden
300 gr penne
500 gr witte asperges
250 gr cherrytomaten
100 gr pesto plus extra om te garneren
100 ml kookroom
1 tl citroensap
olijfolie extra vierge
parmezaanse kaas
peper & zout
Bereiden
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder in de
tussentijd de houten delen van de asperges en snijd de asperges in stukken van
3-5 cm. Voeg ze de laatste kookminuten toe aan de pan en kook ze mee. Giet
daarna alles af.
Halveer de cherrytomaten.
Meng de pesto met de kookroom en het citroensap tot een lichte saus. Breng op
smaak met peper en zout. Doe de saus door de gekookte pasta, verdeel de pasta
vervolgens over de borden en verdeel hier de cherrytomaatjes overheen.
Garneer de pasta vervolgens met extra pesto en Parmezaanse kaas naar smaak.
Serveer meteen.
~bron;brendakookt~
dit recept gekregen van Georgette
Krieltjessalade met lentegroenten en honing-mosterd
salade 4 personen
Een heerlijke maaltijdsalade voor de lente. Krieltjessalade met lentegroenten en
honing-mosterd. Met groene asperges, tuinerwten en lichtpittige honing-mosterddressing.
Benodigdheden
800 gr krieltjes in schil
250 gr groene asperges
200 gr tuinerwten
1 rode ui
1 bosje verse dille
peper & zout
pistachenootjes naar smaak
Voor de dressing
1 el honing
1 tl mosterd
3 el olijfolie extra vierge
1 teentje knoflook
Bereiden
Was de krieltjes en snijd ze vervolgens in kwarten.Verwijder het houten deel
van de asperges en snijd ze vervolgens in stukken van ongeveer 5 cm.
Kook de krieltjes in een grote 10 min gaar. Voeg de aspergestukjes de laatste
4 min toe en de tuinerwten de laatste minuut. Giet goed af.
Maak in de tussentijd de dressing.
Pers of snijd het teentje knoflook fijn en meng het in een kommetje met de
honing, mosterd en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper & zout.
Voeg de helft van de dressing toe aan de warme krieltjes-groentemix. Zo wordt
de dressing extra goed opgenomen. Verdeel de mix vervolgens over een schaal.
Snipper de rode ui en snijd de dille klein. Verdeel over de salade. Doe hetzelfde
met de pistachenootjes.
Serveer de salade lauwwarm.
~bron;brendakookt~
dit recept gekregen van Georgette
Koninklijke vlaai
koningsdag 8 personen
Benodigdheden
rijstvulling
¼ vanillestokje
225 ml volle melk
50 gr dessertrijst
50 gr suiker
1 ei
vlaaideeg
200 gr tarwebloem
25 gr boter
5 gr gedroogde gist
90 ml melk
15 g suiker
snufje zout
sinaasappelcrème
1 vanillestokje
225 ml sinaasappelsap
snufje kurkuma
75 gr suiker
2 eidooiers
1 el bloem
25 ml oranjebitter
150 ml slagroom
garnering
1 doosje goudbessen
4 kumquats
1 mango
1 handje gekonfijte sinaasappelsnippers
200 gr melkchocolade
vlaaivorm, spuitzak, siliconen kroontjesvorm
Bereiden
rijstvulling
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe de melk,
vanillemerg en -stokje en de rijst in een pan. Kook tot de rijst gaar is.
Haal het vanillestokje eruit. Laat de rijst eerst buiten, en daarna in de koelkast
afkoelen. Voeg het ei en de suiker toe aan de afgekoelde rijst en roer goed door.
vlaaideeg
Meng de bloem, boter, gist, melk en de suiker. Kneed het geheel tot een soepel
deeg.
Voeg het zout toe en kneed nog even goed door. Laat het deeg circa 20 min
rijzen op kamertemperatuur.
Opbouw vlaai
Verwarm de oven voor op 260 °C. Vet de vlaaivorm in. Rol het vlaaideeg uit tot
een dikte van circa 1 cm. Bekleed de vlaaivorm met het deeg.
Schenk de rijstvulling op het deeg tot een halve cm onder de rand. Bak de vlaai
circa 5 min en verlaag dan de oventemperatuur naar 220 °C.
Bak nog circa 20 min.
Sinaasappelcrème
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een
pan het sinaasappelsap (houd een scheutje achter) met het vanillemerg,
kurkuma en de helft van de suiker aan de kook.
Roer de eidooiers, met de rest van de suiker, achtergehouden sinaasappelsap en
de oranjebitter los en roer de bloem erdoor.
Meng een scheutje van de inhoud van de pan door het eimengsel. Schenk het
eimengsel in de pan en roer goed door.
Breng de sinaasappel-banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur
circa 5 min. Giet de banketbakkersroom uit op een koud bord en laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf en spatel door de sinaasappel-banketbakkersroom.
Schep de sinaasappelcrème in een spuitzak.
Garnering
Smelt en tempereer de chocolade. Vul de siliconen kroontjesvorm met de
chocolade en laat uitharden. Haal de kroontjes uit de vorm.
Decoreer de vlaai met feestelijke toefjes sinaasappelcrème, goudbessen,
kumquats, mango, sinaasappelsnippers en de chocoladekroontjes.
~bron; Rudolph van Veen~
Kruidenpoffertjes met toppings
koningsdag hapje 8 personen
Benodigdheden
400 gr poffertjesmix
800 ml melk
2 eieren
10 gr bieslook, fijngehakt
10 gr platte peterselie, fijngehakt
1 citroen, geraspt
80 gr (room)boter, om te bakken
Bereiden
Bereid het poffertjesbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking met de melk en eieren. Roer de kruiden, citroenrasp, zout en peper erdoor.
Verhit een beetje boter in een grote koekenpan en bak 8-10 poffertjes van een
deel van het beslag. Keer als de poffertjes bijna gestold zijn en bak nog 1 min.
Leg de poffertjes op een grote schaal. Bak op dezelfde manier met de rest van
boter en het beslag poffertjes.
Serveer de poffertjes met de toppings. Zo kan iedereen zelf zijn poffertjes beleggen.
Toppings
Als toppings kan je de volgende benodigdheden gebruiken:
100 gr ricotta + 150 gr gerookte kipfilet, in plakjes
250 gr hummus + 150 gr gegrilde paprika, in reepjes + tuinkers
100 gr verse pesto + 80 gr mortadella + 100 gr zwarte olijvenplakjes
1 warmgerookte zalmmoot, in stukjes + 125 g crème fraîche + 4
snackkomkommers, in plakjes + citroenrasp
~bron;coop~
Gekrulde wortelsalade met walnoot en geitenkaas
koningsdag 2 personen
Benodigdheden
4 middelgrote wortelen = ongeveer 250 gr slingers
1 courgette = ongeveer 100 gr slingers
2 el olijfolie
2 el witte balsamico azijn
1 tl grof zeezout
een paar flinke draaien aan de pepermolen
spiraalsnijder
bakpapier
bakplaat
Voor het serveren
50 gr zachte geitenkaas
2 el grof gehakte walnoot
olijfolie
witte balsamico azijn
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een bakplaat klaar met daarop een vel
bakpapier.
Snijd je wortels en courgette in slingers of halve maantjes en doe alles in een
kom. Giet de olijfolie en azijn erbij en voeg royaal zout en peper toe. Hussel
alles goed door elkaar. Bedek de bakplaat met de sliertjes en schuif hem
vervolgens in de oven. Gaar de groente 7 min in de oven.
Laat de sliertjes afkoelen. Je kunt de salade tot hier van tevoren bereiden.
Zet de groentesliertjes dan tot gebruik afgedekt weg (in de koelkast).
Vlak voor het serveren schep je de wortelslingers op een groot bord of schaal.
Brokkel de geitenkaas erover en garneer met de stukjes walnoot. Om het geheel
af te maken sprenkel ik zelf nog een beetje extra olijfolie en balsamico over het
geheel, maar dit kan je uiteraard ook achterwege laten.
~bron;onzefransekeuken~
Sinaasappel taart
koningsdag gebak 8 personen
Benodigdheden
4 hand sinaasappels
2 el suiker
55 gr poedersuiker
225 gr bloem
100 gr roomboter
90 gr amandelschaafsel
2 tl appelazijn
1 tl vanille extract
60 ml water (koud)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, suiker en boter in de keukenmachine en meng totdat er kruimels ontstaan en het mengsel lijkt op
grof zand. Voeg de appelazijn, het vanille extract en 60 ml koud water toe.
Meng opnieuw in de keukenmachine totdat het deeg bij elkaar komt.
Haal het deeg uit de machine en kneed snel tot een bal. Omwikkel met
plasticfolie en leg voor 30 min in de koelkast.
Schil de sinaasappels, snijd in dikke plakken van ca 1cm.
Leg het deeg op een stuk bakpapier. Rol het deeg uit in een cirkel van
± 30-35 cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 5 cm rand vrij.
Strooi 2/3 van het amandelschaafsel in het midden en leg de sinaasappelplakken
erop. Vouw dan de randen om. Klop het ei los en bestrijk de randen ermee.
Bestrooi tot slot de sinaasappels met de suiker en nog wat amandelschaafsel.
Zet de galette 35-40 min in de oven en bak goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen op een taartrooster en serveer de sinaasappeltaart met slagroom of een
bolletje vanille ijs.
~bronpaulineskeuken~
Oranje tompouce in een glaasje
koningsdag toetje 4 personen
Benodigdheden
4 plakjes diepvries bladerdeeg
50 gr poedersuiker
½ tube Cake Decor regenboogkleurstoffen
1 el sinaasappelsap
250 ml halfvolle melk
75 gr mix voor banketbakkersroom
60 gr slagroom in spuitbus
bakpapier
glaasjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op kamertemperatuur. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat
en leg daar weer een vel bakpapier op. Leg een bakplaat of braadslede er
bovenop, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in 15 min goudgeel en
gaar in de oven. Verwijder de laatste 5 min de bakplaat of braadslede en keer de
plakjes om. Laat in 10 min afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer de poedersuiker met de oranje kleurstof en het sinaasappelsap tot een dik,
lopend glazuur. Bestrijk de helft van het bladerdeeg met het glazuur en laat
± 15 min opstijven in de koelkast.
Doe ondertussen de melk en de mix voor banketbakkersroom in een kom en
mix met een mixer 1-2 min tot een glad mengsel.
Breek het ongeglazuurde bladerdeeg in stukken en verdeel deze over de
glaasjes. Verdeel de banketbakkersroom en slagroom erover, breek het
glazuurde bladerdeeg in stukken erover en serveer.
~bron;allerhande~
Bietjessalade met grapefruit en noten
voorgerecht 4 personen
Benodigdheden
2 rode grapefruits
50 gr walnoten
1 krop radicchio of 1 krop eikenbladsla *
400 gr gekookte bieten, geschild, in dunne reepjes
150 gr zachte geitenkaas, verkruimeld
voor de dressing
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 el honing
Bereiden
Schil de grapefruits dik en snijd met een scherp mesje de partjes tussen de
vliesjes uit.
Rooster de walnoten in een droge, hete koekenpan.
Haal de bladeren van de sla los van de krop en was ze.
Meng de benodigdheden voor de dressing en breng op smaak met zout & peper.
Leg de radicchiobladeren op de borden. Schep de biet, grapefruit, walnoten en
geitenkaas erop.
Besprenkel de salade met de dressing.
Tip
*Gebruik eventueel een zak gemengde sla in plaats van een krop.
Vervang de olijfolie en balsamicoazijn in de dressing door notenolie en
rodevruchtenazijn.
~bron;spar~
Hamburger met chorizo en manchego
brunch (weekend) 4 personen
Benodigdheden
150 gr verse chorizo, vel verwijderd, vlees verkruimeld
500 gr mager rundergehakt
2 tl zoet gerookte-paprikapoeder
2 el peterselie, fijngesneden 2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tomaten, fijngehakt
60 ml passata (gezeefde tomaten)
4 plakken jamon of prosciutto
100 gr manchego, in dunne plakken
4 brioche- of hamburgerbroodjes, opengesneden, geroosterd
rucola, voor erbij
Bereiden
Doe de chorizo met het gehakt, 1 tl paprikapoeder en 1 el peterselie in een
keukenmachine en meng met de pulseerknop. Voeg flink zout & peper naar
smaak toe en vorm er 4 hamburgers van. Laat ze afgedekt 30 min in de koelkast
opstijven.
Verhit een houtskoolgrill alvast voor. Verhit 1 el olie in een koekenpan op
middelhoog vuur en roerbak de ui 1-2 min zachtjes tot hij glazig maar niet
gekleurd is. Voeg de gehakte tomaat, passata en overgebleven theelepel
paprikapoeder toe en laat alles 3-4 min af en toe roerend sudderen tot het
mengsel de dikte van een relish heeft. Roer de overgebleven peterselie door de
relish en breng op smaak met zout & peper.
Gril de jamon op de grill aan beide kanten krokant. Zet opzij en houd warm.
Bestrijk de burgers met de overgebleven eetlepel olie en gril ze in 3 min per
kant gaar. Leg op elke burger een paar plakken manchego en bak nog kort tot
de kaas smelt.
Verdeel de helft van de relish over de 4 broodjes, leg op elk wat rucola, een
burger, nog wat relish, de krokante jamon en de kapjes.
~bron;delicious~
Vegan burger met champignons en spinazie
vegan 6 stuks
Benodigdheden
1 blik linzen
250 gr champignons
3 handjes spinazie
1 ui
3 teentjes knoflook
30 zwarte olijven
6 el tarwebloem
2 el gedroogde tijm
zwarte peper
paneermeel (vegan)
Bereiden
Was de champignons en snijd ze in heel kleine stukjes. Snijd ook de ui en de
knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de champignons, ui
en knoflook ongeveer 5 min op middelhoog vuur. Voeg de spinazie toe en bak
net zo lang door tot die geslonken is.
Giet de linzen af en doe ze in een grote kom. Prak de linzen fijn met een vork;
als er wat heel blijven, is dat niet erg. Doe de gebakken groenten bij de linzen.
Snijd de olijven in kleine stukjes en voeg die ook toe. Roer alles door elkaar.
Voeg de bloem, tijm en flink wat zwarte peper toe. Kneed het mengsel goed en
vorm er dan zes burgers van even op de vorm van je broodje letten.
Doe wat paneermeel in een diep bord en leg de burgers hier om de beurt aan
beide kanten in. Zorg dat er genoeg paneermeel op zit! (Overigens kun je het er
ook ‘overheen strooien’ en er lichtjes in drukken.) Verhit wat olijfolie in een
koekenpan en bak de burgers in hooguit tien minuten aan beide kanten
goudbruin. Meerdere keren draaien.
Serveer ze op een broodje met sla, tomaat en eventueel ui, augurk, saus etc.
~bron;coloursandcooking~
Aardappeltortilla met andijvie en spekjes
eenpansgerecht 4 personen
Benodigdheden
4 el olijfolie 2 uien
450 gr aardappelschijfjes
250 gr andijvie
8 eieren
2 teentjes knoflook
bosje peterseliebereiden
Bereiden
Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de
spekjes ± 3 min. Voeg de uien toe en bak ze 5 min mee. Schep alles in een zeef
en vang het bakvet op.
Giet het bakvet terug in de pan en bak hierin de aardappelschijfjes ± 5 min
schep regelmatig om. Voeg de andijvie toe en bak deze een paar minuten mee,
tot de groente geslonken is.
Mix de eieren met de staafmixer in een maatbeker met de knoflook en peterselie.
Breng op smaak met zout & peper.
Meng de spekjes en uien door de aardappels in de koekenpan en giet het
eimengsel erbij. Roer alles goed door en gaar de tortilla afgedekt ± 5 min op
middelhoge stand.
Maak de randen van de tortilla los en laat de omelet uit de pan op een groot
bord glijden. Keer de tortilla om en bak de andere kant ook 5 min, tot de omelet
gaar is. Snijd in punten.
Tip
Je kunt de tortilla na 3 min bakken ook 15 min laten garen in een
voorverwarmde oven (150 °C). Gebruik dan wel een ovenbestendige koekenpan.
~bron;spar~
Panna cotta van asperges met rabarber en frambozensorbet
nagerecht 4 personen
Benodigdheden
8 witte asperges
4 stengels rabarber
150 gr kristalsuiker
1 limoen
4 dl slagroom
3+2 blaadjes gelatine
4 bollen frambozensorbet
2 eetbare bloemetjes
2 tl gevriesdroogde frambozen
Bereiden
Schil de asperges en snijd er de harde onderkant af. Bewaar de schillen wel.
Snijd de asperges in de lengte doormidden.
Trek de draden van de stengels rabarber en snijd de stengels even groot als de
asperges.
Verwarm in een brede pan 25 cl water met 100 gr kristalsuiker en voeg er de
draden van de rabarber aan toe. Rasp er de limoenschil bij en voeg het
limoensap toe. Laat 5 min trekken en zeef het vocht. Giet het vocht terug in de
pan en leg er de asperges en de rabarber in. Breng het geheel aan de kook, laat
2 min pruttelen en zet het vuur uit. Laat volledig afkoelen.
Doe de slagroom met de rest van de suiker en de aspergeschillen in een
steelpan. Breng tegen de kook en laat ongeveer 10 min trekken.
Week ondertussen de 3 en 2 blaadjes gelatine apart van elkaar in ijskoud water.
Zeef de slagroom, warm even goed door en neem van het vuur. Los er
3 blaadjes gelatine in op en schenk in flexibele vormpjes. Plaats in de koelkast
en laat opstijven.
Verwarm 1 dl van de siroop van de rabarber in een pannetje en los er de
uitgeknepen 2 blaadjes gelatine in op. Laat afkoelen en schenk een mooi laagje
over de panna cotta van asperges. Plaats een uurtje in de vriezer zodat het goed
kan opstijven en je het gemakkelijk uit de vormpjes kunt halen. Laat de rest van
de siroop inkoken tot een stroop.
Laat de asperges en de rabarber goed uitlekken en dresseer op het bord.
Zet er de panna cotta op en lepel er een quenelle van de sorbet langs. Druppel
er de stroop langs. Garneer met bloemblaadjes en grof gemalen, gevriesdroogde
frambozen.
Tip
Eventueel kun je de gelatine vervangen door agaragar om er een vegetarisch
dessert van te maken. Je dient dan wel het rabarbervocht en de slagroom op te
koken met de agar-agar om de gewenste binding te krijgen.
~bron;sligro~