Je bent niet ingelogd. Log in om verder te gaan.

Leuke & Lekkere Recepten

Welkom bij Receptenboek

Waar je veel mooie receptjes kan vinden.

Voorbereiden op een beter jaar - Creatov.nl

Een gezelligpraatje aan de keukentafel
ideetjes en wat al niet meer

Er staan heerlijke recepten op clubhome en in het nieuws.
De recepten zijn voor 4 personen anders staat het erbij vermeld.
U mag natuurlijk recepten mee nemen,
maar is niet de bedoeling uw eigen clubs mee te vullen!!

Het zou gezellig zijn iets van u te mogen lezen in deze club wie u bent en wat u zoal doet zo leren we elkander een beetje kennen.

In ieder geval gaan we er iets gezelligs van maken
Met natuurlijk respect naar elkander toe !!


Namens onze team

 Plaatjes Mini smiley   Olga Plaatjes Mini smiley    Lisette Plaatjes Mini smiley   Ingrid Plaatjes Mini smiley  

 


De teller staat op  9307 Recepten

Pastasalade met aubergine, ham en mozzarella
pasta  4 personen

Benodigdheden
2 aubergines
3 el olijfolie
300 gr volkoren penne of 300 gr penne
75 gr rucola
6 el rode pesto
120 gr olijven zonder pit
150 gr rauwe hammen
250 gr mozzarella

Bereiden
Snijd de aubergines in blokjes van 1 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan en
bak de aubergine in ± 15 min gaar en goudbruin. Breng op smaak met
zout & peper.
Kook intussen de pasta beetgaar. Giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Snijd de rucola grof. Meng de pesto door de pasta en schep de aubergine, rucola
en olijven erdoor.
Scheur de rauwe ham en mozzarella in stukken en verdeel over de pastasalade.

~bron;plus~

Kip cashew
kip 4 personen

Benodigdheden
400 gr kipfilet
1 el maiszetmeel
neutrale olie
2 el water
1 el lichte sojasaus
4 tenen knoflook
3 cm gember
3 paprika’s (2 rode + 1 gele)
3 bosuien
100 gr ongezouten cashewnoten

Hoisinsaus
1 el maiszetmeel
2 el water
4 el lichte sojasaus
2 el hoisin
1 tl rijstazijn
2 tl sesamolie

Bereiden
Snijd de kip in plakken van 2 bij ½ cm. 
Meng de kip met 1 el maiszetmeel, 1 el neutrale olie, 2 el water en 1 el lichte
sojasaus.
Pel de knoflook. Hak de gember en knoflook fijn. Snijd de paprika’s in stukken
van 1 bij 1 cm en snijd de bosui in stukken van 2 cm.
Meng alle benodigheden voor de saus.

Leng 1 el maiszetmeel aan met 2 el koud water.
Verhit een scheut olie in de wok en roerbak de kip 30 tot 60 sec. Doe dit in
delen zodat er niet te veel kip in de pan zit. Haal uit de pan en doe in een kom.
Verhit wat extra olie in de pan en fruit hierin de knoflook en gember 30 tot 60 sec. Voeg de paprika en bosui toe en bak 1 min.
Voeg het hoisinsausje toe en bind af met het aangelengde maiszetmeel. Laat
zacht iets inkoken.
Voeg dan de cashewnoten en kip toe en verwarm nog 1 min.

Serveer de kip met (zilvervlies)rijst.

~bron;kokenmethugo~

Lentefoccacia met verse doperwtjes en asperges
brunch  2- 3 personen

Benodigdheden
500 gr (brood)bloem
300 ml water, op kamertemperatuur
2 tl zout
7 g gist (= 1 zakje)
20 ml zonnebloem- of olijfolie + wat extra om in te vetten
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde rozemarijn
1 ui
75 gr Parmezaanse kaas
5 à 6 witte asperges
handjevol verse doperwten
enkele takjes verse rozemarijn
enkele takjes verse tijm

Bereiden
Meng de bloem, het water, het zout, de gist en de olie in een ruime kom en
kneed er een soepel deeg van. Dat kan met een kneedmachine, met de
kneedfunctie van een broodbakmachine of met de hand.
Leg het deeg in een zeer licht met olie ingevette kom en bedek deze met een
theedoek. Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is; dat duurt
minimaal een uur.
Snijd ondertussen de ui in dunne ringen, rasp de Parmezaanse kaas en schil de
asperges en verwijder de houtige onderkant. Snijd de asperges in 2 of 3 stukjes.
Bestrooi je werkblad met wat bloem. Stort het gerezen deeg erop en sla het wat
plat.
Strooi de gedroogde tijm en rozemarijn over het deeg. Kneed het nog kort door
(de kruiden hoeven niet heel goed vermengd te worden, het is juist wel leuk als
er wat ‘strepen’ kruiden te zien zijn).
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm hierop van het deeg een
rechthoekig brood, ongeveer zo groot als de hele bakplaat.
Bedek het deeg met wat ingevette huishoudfolie en laat het afgedekt nog drie
kwartier tot een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200-225 °C.
Haal de folie van het brood en verdeel de ui, de doperwten, de asperges, de
Parmezaanse kaas en de verse tijm en rozemarijn over het brood.
Bak het brood in 40 min mooi gaar in een op de oven.
Het brood is erg lekker met zeezoutboter, tapenade of andere smeerseltjes. Ook
lekker met wat verse bieslookbloemetjes uit de moestuin.

~bron;landleven~

Lasagnerolletjes met ham en spinazie
pasta lasagne 4 personen

Benodigdheden
600 gr spinazie, panklaar
½ tl nootmuskaat
2 tl Italiaanse kruiden
250 gr mascarpone
1 fles gekruide tomatensaus (690 gr)
250 gr lasagnebladen, koelvers
200 gr achterhammen
150 gr mozzarella, geraspt
ovenschaal

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit een droge koekenpan en laat de spinazie handje voor handje slinken.
Doe in een vergiet en druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Breng op
smaak met nootmuskaat, zout & peper.
Meng de Italiaanse kruiden met zout & peper door de mascarpone. Schenk de
tomatensaus in een ovenschaal.
Halveer de lasagnebladen in de lengte. Besmeer met mascarpone en beleg met wat spinazie en ham. Rol op zonder te veel te drukken en zet de rolletjes met de
snijkant boven naast elkaar in de ovenschaal.
Bestrooi met de kaas en bak ± 30 min in het midden van de oven.

~bron;nettorama~

Gegrilde sperziebonensalade met kappertjes en amandel
bijgerecht 4 personen

Benodigdheden
400 gr sperziebonen, schoongemaakt
4 el olijfolie
1 sjalot, fijngesnipperd
3 el mayonaise
1 tl mosterd
2 el amandelschaafsel
1 rode ui, gesnipperd
1 el kappertjes
grillpan

Bereiden
Schep de sperziebonen om met 3 el olijfolie. Verhit de grillpan. Gril de
sperziebonen in 2-3 porties in 5 min beetgaar en met mooie grillstrepen.
Schep ze regelmatig om.
Pureer intussen met de staafmixer de sjalot met de mayonaise, mosterd en 2 el
water tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout & peper.
Verhit in een koekenpan de overige (1 el) olijfolie. Bak het amandelschaafsel in
± 2 min goudbruin.
Verdeel de gegrilde sperziebonen met de rode ui en de kappertjes over een
schaal. Besprenkel met de mosterddressing en bestrooi met het gebakken
amandelschaafsel.

Tip
Gebakken amandelschaafsel heeft een vollere smaak dan geroosterd amandelschaafsel

~bron;spar~

Orzotto met salie, paddenstoelen en gorgonzola
pasta  4 personen

Benodigdheden
2 el olijfolie
½ bosje verse salie
1 el boter
1 teentje knoflook, geperst
2 sjalotjes,  gesnipperd
500 gr kastanjechampignons, in plakjes, schoongeveegd
300 gr orzo *
750 ml paddenstoelenbouillon
100 gr gorgonzola, verbrokkeld

Bereiden
Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de salieblaadjes in ± 1 min licht
knapperig. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Bak de boter, knoflook en sjalotten circa 2 minuten in het bakvet. Voeg de
paddenstoelen toe en roerbak ± 5 min op een hoge stand.
Voeg de orzo toe aan de pan en bak 1 min. Voeg vervolgens de bouillon toe en
kook de orzo in ± 12 min gaar. Roer regelmatig door en voeg indien nodig een
scheutje water toe als het droogkookt.
Roer de helft van de gorgonzola door de orzo en breng op smaak met zout &
peper. Bestrooi met de overige gorgonzola en garneer met de knapperige salie.

Schep in kommen. Lekker met een groene salade.

Weetje
* wat is orzo precies?
Is orzo nu pasta of rijst? Een veelgestelde vraag, maar ook eentje met een
simpel antwoord: het is gedroogde pasta in rijstvorm. Een beetje van beiden
dus. De naam komt van het Italiaanse woord voor gerst, maar we kennen het
ook onder andere namen. Het wordt ook wel ‘riso’ of ‘risoni’ (grote rijstkorrel)
genoemd en in de Griekse keuken staat het bekend als ‘kritharáki’. Weet je dat
ook weer.

Het is dus pasta in de vorm van rijstkorrels. Traditioneel wordt het dan ook
bereid en gegeten zoals rijst. Zowel warm als koud. Het werd vooral gebruikt
om soepen en salades meer body te geven. Tegenwoordig geldt het ook als basis
voor een volledige, gezonde maaltijd.

~bron;coop~

Vegan burrito
vegetarisch  4 personen

Benodigdheden
150 gr rijst
1 blik tomatenblokjes
2 el Mexicaanse kruiden
4 grote tortillawraps
8 blaadjes kropsla
1 blikje maiskorrel, afgespoeld & uitgelekt
1 blik zwarte bonen, afgespoeld & uitgelekt
1 avocado, in plakjes
200 gr kaas, geraspt (vegan)
2 el zonnebloemolie
grillpan

Bereiden
Kook de rijst. Giet af en meng de tomatenblokjes en Mexicaanse kruiden
erdoor.
Beleg elke wrap in het midden met de slablaadjes en laat de randen vrij.
Verdeel hierover de rijst, mais, zwarte bonen, avocado en geraspte kaas.

Vouw 2 tegenoverliggende kanten van de wrap over de vulling en rol strak op.
Doe hetzelfde met de rest van de wraps. Bestrijk de burrito's met de olie.
Verhit de grillpan op een middelhoge stand en gril de burrito's rondom
goudbruin.

Lekker met plantaardige yoghurt.

~bron;hoogvliet~

Gegratineerde courgetterolletjes opgevuld met spinazie en ricotta
oven (vegetarisch) 2 personen

Benodigdheden
1 courgette
200 gr ricotta
250 gr spinazie(bio)
2 tomaten
50 gr parmezaan

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zet een pan op het vuur, giet er wat olijfolie in en doe er de spinazie in. Laat de
spinazie slinken, neem van het vuur en meng de ricotta erdoor. Kruid met
peper & zout.
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder het vocht (zie tip) en de zaadlijsten en
snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg de blokjes in een ovenschaal. Meng met
peper & zout en wat olijfolie.
Trek met een dunschiller plakjes van de courgette. Lepel wat spinazievulsel op
de plakjes en rol ze op. Duw de rolletjes in de tomatenblokjes.
Strooi er tot slot de parmezaan over. Zet 30 min in de oven.

Tip
Spinazie van biologische teelt heeft een dikker blad en verliest minder vocht tijdens het garen.

Tip
Als je het vocht niet uit de tomaten verwijdert, dan zul je het in je ovenschaal krijgen. Een andere mogelijkheid is dat je eerst tomatensaus maakt. Snijd de tomaten dan in stukken en laat ze stoven tot het vocht is uitgekookt. Maar dat vergt meer tijd. Het hangt er dus van af hoeveel tijd je hebt. Tomaten uit blik zijn niet meteen een oplossing; ook die bevatten vaak veel vocht.

~bron;purepascale

Makreelbroodjes met tomaat en mais
lunch 2 personen

Benodigdheden
50 gr Mexicaanse groentemix (diepvries)
4 volkorenbroodjes
6 tomaten
200 gr makreel (gerookt)
50 ml magere kwark
1 tl mierikswortel (potje)
peper
10 sprietjes verse bieslook
1 citroen

Bereiden
Bak de groentemix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de broodjes open en bak de snijvlakken in een hete koekenpan lichtbruin.
Was de tomaten en snijd in dunne plakken.
Meng de makreel met de kwark, mierikswortel en de helft van de groentemix. Breng op smaak met peper.
Beleg de onderste helft van het broodje met tomaat en verdeel het
makreelmengsel erover. Plaats de bovenkant erop.
Meng overgebleven tomaat door de rest van de groentemix.
Was de bieslook en snijd klein. Pers de citroen uit.
Garneer de salade met de bieslook en wat citroensap en serveer het bij de
broodjes.

~bron;voedingscentrum~

Koffie crumble cake
gebak e.d. 8-10 personen

Benodigdheden
200 gr roomboter (kamertemperatuur)
200 gr lichtbruine basterdsuiker
200 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren
100 gr zure room
40 ml espresso (L'OR Splendente)
75 gr walnoten
poedersuiker

Crumble
75 gr koude roomboter
75 gr suiker
100 gr zelfrijzend bakmeel
40 gr walnoten

Cakevorm (23 cm)

Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Zet een dubbele espresso (40ml) met de L’OR Splendente koffiecapsules en laat
deze afkoelen.
Maak de crumble. Hak 40 gr walnoten tot kleine stukjes. Doe de bloem, suiker,
het zelfrijzend bakmeel en de walnoten in een kom. Voeg de koude boter toe en
wrijf met je handen tot grove kruimels. Zet apart in de koelkast.
Mix de boter en de lichtbruine basterdsuiker tot een romig en luchtig geheel.
Voeg dan één voor één de eieren toe. Spatel het zelfrijzend bakmeel en een snuf
zout door het beslag.
Voeg vervolgens langzaam de afgekoelde espresso en zure room toe en meng
nog even kort.
Hak 75 gr walnoten grof en spatel deze door het beslag. Giet het beslag in een
ingevette cakevorm. Verdeel de crumble over het cakebeslag.
Bak de crumble cake in ongeveer 60 min af in de oven. De cake is klaar als een
satéprikker er schoon en droog uitkomt, wanneer je deze in het midden van de
cake steekt.
Laat de cake iets afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

~bron;paulineskeuken~

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

64henk starstarstarstarstar

Ik kan niet anders zeggen dat dit een hele mooie en informatieve kookclub is,erg goed us. Henk en Reina


ladyintheblue1 starstarstarstarstar

Een fantastische club met heerlijke recepten!


Meer aanbevelingen